23 Mayıs 2024

Sorumlu Restoran Hareketi: Atık Gıdalar Mama ve Gübreye Dönüşüyor

Sorumlu Restoran Hareketi’nin Amaçları ve Hedefleri

AKKOMARKA RESTORAN TOPLULUĞU ve AKKOL CATERING GRUBU önderliğinde başlatılan ‘Sorumlu Restoran Hareketi’, gıda sektöründe sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarıyla fark yaratmayı hedefliyor. Dünyada her yıl 1,5 milyar ton, Türkiye’de ise 19,1 milyon ton gıda israf edilmekte. Gelecek nesillerin kaynaklarını korumak amacıyla hayata geçirilen hareket, sürdürülebilirlik için çeşitli projeler yürütüyor. En yeni projelerinden biri olan ‘Gıda Atık Döngüsü’, oluşum içinde yer alan restoranlardaki gıda atıklarını komposta yönlendirerek gübre ve mamaya dönüştürmeyi hedefliyor.

‘Gıda Atık Döngüsü’ Projesinin İşleyişi

‘Gıda Atık Döngüsü’ projesi kapsamında, restoranlarda çıkan gıda atıkları ayrıştırılarak paketleniyor ve kompost tesisine gönderiliyor. Burada atıklar gübre ve evcil hayvan mamasına dönüştürülüyor. Üretilen gübreler yerel üreticilere destek sağlarken, mamalar hayvan barınaklarına ve sokak hayvanlarına ulaştırılıyor. Restoranlarda bu ürünler misafirlere ücretsiz olarak dağıtılıyor. Proje 22 Mayıs’ta Köşebaşı Levent’te yapılan bir lansmanla duyurularak tüm restoranlara bu oluşuma katılma çağrısında bulunuldu.

Projeye Destek ve Katılım Çağrısı

Lansmanda Akkol Catering Grubu CEO’su Serkan Tüfek, dört yıllık süreçte 50 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptıklarını belirtti. Oluşuma dahil olmak isteyen firmalara eğitim vereceklerini, ürün ayrıştırmayı öğreteceklerini ve atıkları komposta yönlendirerek mamaya veya gübreye dönüştüreceklerini söyledi. Akkol Catering Grubu CQO’su Elif Üngör ise Türkiye’de kişi başı 213 kilogram gıda israfı edildiğine dikkat çekti ve daha fazla restoranın bu harekete katılması gerektiğini vurguladı.

Kapsamlı Sürdürülebilirlik Stratejileri

Sorumlu Restoran Hareketi’nin ilk ayağı ‘Kaynağında Azalt’ prensibiyle satın alma ve üretim aşamalarında gıda atığını azaltmak için verilen eğitimlerle başladı. Akademisyenler tarafından verilen eğitimler sayesinde, 1000’den fazla çalışan sürdürülebilirlik ve gıda israfı konusunda bilgilendirildi. Misafirlerden dönen en yoğun atığı oluşturan garnitürlerin tercihe göre servis edilmesiyle yüzde 35 oranında gıda israfı kaynağında azaltıldı.
Restoranlarda müşteriler, sofrada oluşan atığın önlenmesi amacıyla ‘Yeniden Tüketime Teşvik Et’ prensibiyle yeniden tüketime teşvik ediliyor ve kalan yiyeceklerinin paketlenmesi öneriliyor.
Sorumlu Restoran Hareketi’nin son aşaması ‘Geri Dönüşümü Sağla’ süreciyle de kalan gıda atıkları kompost tesisinde gübre ve hayvan mamasına dönüştürülerek misafirlere ücretsiz dağıtılıyor.

Sorumlu Restoran Hareketi, tüm çabalarıyla geleceğe ve çocuklara olan sorumluluk gereği farkındalık yaratma çalışmalarına devam ediyor.

TAGS: