21 Haziran 2024

Skolyoz Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Skolyoz Nedir ve Neden Önemlidir?

Omurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz, önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Acıbadem Taksim Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Skolyoz Hakkında Yanlış Bilinenler

Yanlış 1: Skolyoz sadece anne babadan çocuğa geçer.
Doğrusu: Pek çok hastalıkta olduğu gibi skolyozda da genetik aktarım söz konusudur; ancak sadece genetik faktörler yeterli değildir. Birkaç nesil skolyoz görülmeyen ailelerde bile skolyoz ortaya çıkabilir.
Yanlış 2: Skolyoz olsa mutlaka ağrı hissedilir.
Doğrusu: Skolyozların hemen tamamına yakını ağrısız bir hastalıktır. Ancak, ileri derecede skolyoz olan ve fonksiyonel durumu etkilenen hastalarda fonksiyonel ağrı görülebilir.
Yanlış 3: Skolyoz sadece ameliyat ile tedavi edilebilir.
Doğrusu: Skolyoz hastalığının ameliyat devresinden önce egzersiz ve/veya korse tedavisi ile izlenmesi mümkündür. En önemli konu; hastalığın erken evrede yakalanabilmesidir.

Kötü Duruş ve Sporun Etkisi

Yanlış 4: Kötü duruş skolyoza neden olur.
Doğrusu: Skolyoz kalıtsal temelli bir hastalıktır. Kötü duruş omurga bozukluklarına yol açabilir, ancak bu skolyozun sebebi olarak kabul edilmez.
Yanlış 5: Bazı sporlar skolyoza neden olur, bazıları skolyozu önler.
Doğrusu: Yüzme gibi sporlar skolyozu düzeltmez hatta artmalara sebep olabilir. Doğru yapılan sportif faaliyetlerin skolyoza sebep olacağı endişesi yersizdir.
Yanlış 6: Skolyoz ameliyatı olan hastalar bir daha spor yapamazlar.
Doğrusu: Skolyoz ameliyatı olanlar uygun dozda ve şiddette spor yapabilirler. Cerrahi yöntemlerle ameliyat edilen hastalar hekimlerin ve fizyoterapistlerin uygun göreceği sporları yapabilirler.

Cerrahi Müdahale ile İlgili Yanlış Bilgiler

Yanlış 7: Skolyozda cerrahi tedavi 18-20 yaşına kadar yapılamaz.
Doğrusu: Skolyoz ameliyatı ihtiyaca göre her yaşta yapılabilir. Şiddetine göre ameliyat zamanları belirlenir ve gereken yaş aralıklarında uygulanır.
Yanlış 8: Skolyozu olanlar doğum yapamaz.
Doğrusu: Skolyoz hastalığı normal yaşamları etkilemez, ancak bel omurgasının eğrilikleri ya da ameliyat durumu doğumu etkileyebilir. Kadın hastalıkları uzmanları uygun doğum yöntemini belirler.
Yanlış 9: Omurga ameliyatları çok risklidir.
Doğrusu: Her cerrahi uygulamanın riskleri vardır ancak bunlar yeterince incelendikten sonra ortaya konan risklerdir. Gelişmiş cerrahi tekniklerle felç riski neredeyse yok denecek kadar azaltılmıştır.
Yanlış 10: Skolyoz ameliyatı olursam felç kalırım.
Doğrusu:: Prof. Dr. Mehmet Tezer’e göre omurga ameliyatlarında felç olma riski çok düşüktür. Gelişmiş cerrahi tecrübe, radyolojik incelemeler, nöromonitörizasyon gibi tekniklerle felç riski minimize edilmiştir.

TAGS: