23 Mayıs 2024

Sınav Dönemi ve Ailelerin Rolü

Sınav Kaygısının Yönetimi

LGS ve YKS’ye sayılı günler kala, 4 milyonu aşkın öğrenci ve aileleriyle beraber 12 milyonu aşkın kişiyi ilgilendiren bu önemli sınavlar öncesinde, Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi uzmanları öğrencilere ve ailelerine kaygılarını nasıl yönetmeleri gerektiğini anlattı. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sınav kaygısını ve stresini aile içi ilişkilerin hayat başarısına ve akademik başarıya etkileri açısından ele aldı. Tarhan’a göre, sınav stresini yönetmenin en güzel yolu doğal uğraşlar ve ebeveyn tutumlarının doğru olmasıdır.

Ailelerin Tutumu ve Rolü

Prof. Dr. Tarhan, sınav öncesi ebeveyn tutumlarının nasıl olması gerektiğine işaret ederek, ebeveynlerin çocuklarına kaptan değil, kılavuz kaptan olmaları gerektiğini vurguladı. “Z kuşağı varlık içinde başarılı olmak zorunda. Eski kuşaklar yokluk içi başarılı olmak zorundaydı.” diyen Tarhan, gençlerin hedeflerini yüksek tutmaları ve başkaları ile kıyaslama yapmamaları gerektiğini belirtti. Çocukların kendilerine tarihten rol modeller almasının önemli olduğunu söyleyen Tarhan, “Anne babanın rolü çocuğun hayatının kaptanı olmak değil, kılavuz kaptanı olmak.” diye konuştu.

Tarhan’a göre aileler çocuklarını eğitmek yerine onlara yol arkadaşı olmalıdır. “Eğer bir anne baba doktor tavsiyesi olmadan çocuğa performans artırıcı ilaç veriyorsa, o çocuk ileride hap kullanımına meyilli olur,” diyen Tarhan, en güzel performans artırıcı ilaçların çay ve kahve olduğunu belirtti.

Eğitim Sistemi ile İlgili Görüşler

Eğitim sistemine de atıfta bulunan Prof. Dr. Tarhan, mevcut sistemin adil olmadığını belirtti. “Şu andaki eğitim sistemimiz bir insanın hayat başarısını lise sondaki bir sınava bağlıyor. Bu adil olmayan bir sistem,” diyen Tarhan, dershanelere olan ihtiyacın da azalması gerektiğini belirtti. Sınav öncesi ilaç kullanımı konusunda uyarılarda bulunarak, başarı sağlığın önüne geçmemeli dedi.

Kaygı Yönetimi ve Psikolojik Destek

NPİSTANBUL Hastanesi uzmanlarından Dr. Öğr. Üyesi Semra Baripoğlu ise “Çocuğun ruh sağlığından anne babalar sorumlu.” diyerek ailelerin çocuklarının kişilik özelliklerini iyi bilmeleri gerektiğini belirtti. Aynı hastaneden Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş da sınav kaygısının yönetilebilir olduğunu dile getirerek, ergen bireylerde psikiyatrik rahatsızlıkların arttığını söyledi.

LGS öncesi yaşlardaki çocukların da kaygı yaşadığına işaret eden Uzman Klinik Psikolog S. Aybeniz Yıldırım ise aile-ergen ilişkisinin önemine değindi. Uzman Klinik Psikolog Elvin Akı Konuk da “Sınav dönemleri birçok öğrenci için stresli olabilir,” diyerek empati kurmanın ve süreç odaklı olmanın önemli olduğunu söyledi.

Son olarak uzmanlar gelecek hedeflerinin önemine değinerek öğrencilerin umutlarının kırılmaması gerektiğini belirtti.

TAGS: