Pika Sendromu Nedir?
Pika sendromu, bir aydan uzun süre besin olarak kabul edilmeyen maddelerin devamlı ve ısrarlı bir şekilde yenilmesi alışkanlığına verilen isimdir. Psikiyatri Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş’a göre bu durum sıklıkla çocuklarda görülüyor. Toprak, kağıt, saç, boya, kül, kil gibi maddelerin yenilmesi pika sendromunun belirtilerindendir. En yaygın belirtisi ise karın ağrısı olup, bu duruma dışkıda kan, kabızlık veya ishal eşlik edebilir. Bağırsak sorunları da pika sendromu belirtilerinin arasında yer alır.
Pika Sendromunun Nedenleri
Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, demir ve çinko eksiklikleri ile yetersiz beslenmenin pika sendromunun başlıca nedenlerinden olduğuna dikkat çekiyor. Aynı zamanda psikolojik sorunlar da yabancı madde yeme alışkanlığına yol açabilir. Ebeveynin yeterli ilgiyi göstermemesi ve çocuk gelişimi için uygun ortamın sağlanmaması pika sendromunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Psikiyatrik hastalıklar da (örneğin şizofreni, obsesif kompulsif bozukluklar ve depresyon) pika sendromunu tetikleyebilir.
Çocukların 2 yaşından itibaren pika sendromu tanısı konulabileceğine değinen Dr. Luş, ufak çocuklarda yabancı maddeleri ağza götürme eğiliminin normal olduğunu fakat bu davranışın ilerleyen yaşlarda devam etmesi durumunda pika sendromundan şüphelenilmesi gerektiğini belirtti.
Pika Sendromunun Tedavisi
Dr. Öğr. Üyesi Melek Gözde Luş, pika sendromunun tedavisinde psikiyatrist, psikoterapist ve diyetisyen desteğinin önemli olduğunu vurguluyor. Vücutta gerekli olan vitamin ve minerallerin (özellikle B1 ve B6 vitaminleri) yeterli miktarda alınmaması durumunda vücutta besin değeri olmayan maddeleri yeme eğilimi oluşabilir.
Tedavinin en önemli aşaması kişinin yaşadığı durumu hastalık olarak kabul etmesidir. Yanlış beslenme tercihlerini doktora aktaran bireylerde pika sendromu tanısı konabilir ve yeme bozukluğuna sebep olan nedenler belirlenir. Daha sonra yanlış beslenme eğilimine iten faktörlerin ortadan kalkmasına yönelik bir tedavi planlanır.
Diyetisyen önerisi ile bireye özel bir beslenme programı uygulanır ve bu aşamada bireyin çevresinin desteği tedaviyi olumlu yönde etkiler. Özellikle çocuk hastalarda ailenin çocuğa destek olması oldukça önemlidir.
Pika sendromu tedavi edilmezse gelişim geriliği, bağırsaklarda yenilen sert maddelere bağlı ciddi hasarlar ve vücutta kurşun birikmesi gibi sorunlara neden olabilir. Psikolojik sebeplerden kaynaklanan durumlarda ise psikoterapi ve davranışsal terapi teknikleriyle birlikte yeme davranış bozukluğu tedavi edilir.