20 Mayıs 2024

Öğrenme Güçlüğünde Farklı Yöntemler ve Çözümler

Öğrenme Güçlüğü Kongresi Gerçekleştirildi

Üsküdar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği ve Türkiye Disleksili Çocuklar Vakfı (DİSLEV) tarafından düzenlenen İkinci Uluslararası Katılımlı Öğrenme Güçlüğü Kongresi, Üsküdar Üniversitesi NP Sağlık Yerleşkesi İbni Sina Oditoryumu’nda gerçekleştirildi. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kongrede yaptığı açılış konuşmasında, öğrenme güçlüğünün insan davranışının keşfedilmeyen yeni bir alanı olduğunu belirtti ve “İnsan nasıl öğreniyor?” konusunun beyin temelli öğrenme konuları arasında araştırıldığını vurguladı.

İnsanlar Nasıl Öğreniyor?

Prof. Dr. Tarhan, bazı çocukların öğrenme modelinin farklı olduğuna işaret ederek, bu çocukların okulda ve sınıfta farklı algılandıkları için akran zorbalığına maruz kaldığını ifade etti. Ayrıca, öğrenme güçlüğünün yanında sosyal ve duygusal becerilerde de sorunların olabileceğini belirtti. Bazı çocuklarda duygusal ve sosyal öğrenme becerilerinin fazla olduğunu, bu çocukların genellikle daha detaycı olduklarını ve bazı konularda ‘süper’ olduklarını kaydetti.

Beklenti Teorisi ve Öğrencilerin Başarısı

Prof. Dr. Tarhan, beklenti teorisi konusuna da değinerek, ilkokul çocuklarına yapılan bir testte öğretmenlere belirli öğrencilerin üstün zekalı olarak gösterildiğini ancak bu öğrencilerin rastgele seçildiğini anlattı. Bu öğrencilerin öğretmenlerden daha fazla ilgi gördüğünü ve yıl sonunda akademik olarak daha başarılı olduklarını belirtti. Bu çocukları bastırmak yerine onların anladığı dille eğitmenin önemine vurgu yaptı ve özel eğitim gerektiren çocuklara kişiselleştirilmiş eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.

Disleksi Tanısının Etiketleme Olmaması

Prof. Dr. Tarhan, disleksi tanısının çocuğu etiketlemeyen bir tanı olduğunu belirterek, öğretmenlerin disleksi olan çocuklara farklı eğitim modelleri uygulamaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, disleksi tanısının aileler tarafından da farkına varılması gerektiğini belirterek özel eğitimin önemine dikkat çekti.

Aile Temelli Erken Müdahale Sisteminin Önemi

Aile temelli ulusal erken müdahale sistemi adında bir çalışmanın var olduğunu anlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, bu çalışmanın gelişim geriliklerini ve özel öğrenme ihtiyaçlarını en erken safhada tespit etmeyi hedeflediğini anlattı. Ceceli ayrıca, farklı düşünebilenin ayrışacağı bir devreye doğru gidildiğini belirtti.

TAGS: