İzmir, Samsun’a Meyve Sebze Sektöründe Üretim ve İhracat Koçluğu Yapacak
Türkiye’nin yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatında lider kentlerinden biri olan İzmir, bu alandaki deneyimlerini Samsun’la paylaşma kararı aldı. İzmir, Samsun’a koçluk yaparak, taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri üretim ve ihracatındaki potansiyelini artırmayı hedefliyor.
İzmir ve Samsun yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde güçlerini birleştirerek Türkiye’nin tarımsal ihracatına katkı sağlamayı amaçlıyor. Son bir yılda Türkiye’ye 6 milyar dolarlık döviz kazandıran bu sektörlerde, Egeli ihracatçılar 1 milyar 350 milyon dolarlık katkı sağladı. İzmirli ihracatçılar, yıllık 339 milyon dolar bitkisel ürün ihracatı yapan Samsun’un kısa vadede 1 milyar dolar ihracat yapabilir konuma gelmesi için çaba gösterecek.
Ege Bölgesi’nin Deneyimi
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Bölgesi’nin yüzyıllara dayanan üretim ve ihracat deneyimi olduğunu belirtti. Bu deneyimin sonucunda, 2024 yılı sonunda 1,5 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini ve İzmir’in bu alanda önemli bir role sahip olduğunu ifade etti.
Uçak, “İzmir-Samsun arasında bir sinerji ortaya çıkarabileceğimize inandık. İzmir’de kurulan Dikili, Bayındır, Bergama ve Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgelerinde (TDİOSB) önemli noktalara geldik. Dikili TDİOSB, seracılık konusunda ihtisaslaşacak olup geçtiğimiz hafta Dünya Bankası’yla 30 milyon dolarlık bir kredi sözleşmesi imzaladı” dedi.
“Bu dört OSB’nin üretime geçmesiyle Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatında ilk etapta 10 milyar dolar hedefliyoruz” şeklinde konuşan Uçak, bu deneyimleri Samsun’la paylaşmak için büyük bir heyecan duyduklarını sözlerine ekledi.
Samsun’un Vizyonu ve Hedefleri
Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın davetiyle Samsun’a geldiklerini belirten Uçak, Samsun’un tarım ürünlerinde ciddi adımlar attığını vurguladı. Samsun’da yapılan çalışmaların Türk tarımına önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getirdi.
Samsun Bafra Tarıma Dayalı İhtisas (SERA) Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılan incelemelerde; Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve diğer yetkililerle görüşen heyet, bu alanın önemli potansiyel barındırdığını belirtti. Uçak, “Samsun Bafra TDİOSB’de çilek üretimi yapılacak. Samsun ili limanı olan taze meyve sebze ürünlerinde en büyük ihrac pazarımız Rusya’ya yakınlık avantajı olan bir kenttir” dedi.
Bafra TDİOSB tam kapasiteye geçtiğinde yaklaşık 1.500 kişiye istihdam sağlayacak. Samsun’un bitkisel ürün ihracatının, bu OSB devreye girdiğinde 1 milyar doları aşması bekleniyor.
Geleceğe Yönelik İş Birliği
Ege İhracatçı Birlikleri temsilcileri ile Samsun Valisi Orhan Tavlı’nın ev sahipliği yaptığı ziyarette; Samsun’un üretim potansiyeli hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Görüşmelerde karşılıklı olarak İzmir’in deneyimlerinin Samsun’a aktarılması ve birlikte hareket edilmesi konuları ele alındı.