6 Temmuz 2024

İBB’den Kentsel Dönüşüm Hamlesi

Kentsel Dönüşüm Seferberliği Başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Başkanlığı tarafından hazırlanan ve İstanbul’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına ivme kazandıracak projenin ayrıntıları belli oldu. İBB, riskli yapıları KİPTAŞ ile yenilemek isteyen hak sahiplerine, gelir durumlarına göre toplam maliyetin %40 ile %65’i arasında destek sağlayacak. Bu program kapsamında hak sahipleri, İBB İştirak Şirketi Kiptaş ile yapacakları ön sözleşme ile yeniden yapım maliyeti destek programına dahil olacaklar.
Proje kapsamında acil eylem kararı alınacak yaklaşık 6 bin 920 yapı için de tarama testleri ve ek kira yardımı planlanıyor. İlçe belediyeleri işbirliği ile bina incelemeleri yaygınlaştırılacak ve ayrıca kiracılara yönelik destekler sağlanacak.

Yapı Sahiplerine Sağlanacak Destekler

Bu proje çerçevesinde hak sahiplerinin yeniden yapım maliyetlerine yönelik olarak İBB, önemli bir mali destek sağlayacak. Mali destekten yararlanabilecek yapılar, 6306 Sayılı Kanun kapsamında riskli olarak tespit edilen yapılardan oluşacak.
Mali destek belirlenirken; hak sahiplerinin kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerin üzerine başka bir taşınmazın bulunmaması şartı aranacak. Ayrıca İstanbul il sınırları dışında herhangi bir bağımsız bölümde hisseli tapu sahibi olanların da yüzde 50 ve daha az hisseye sahip olmaları gerekecek.
Böylelikle, bu yapıların yeniden dönüşüm projelerinde kullanılabilmesi koordineli şekilde sağlanmış olacak. Destekten yararlanabilmek için yapı sahiplerinin, Kiptaş ile ön sözleşme yapması da zorunlu olacak.

Mali Desteğin Şartları ve Limitleri

Mali destek süreci yedi aşamadan oluşacak ve Kiptaş’ın ön sözleşme yapmasıyla birlikte hane içi gelir tespiti gerçekleştirilecek. Destekten yararlanacak hak sahipleri, destek tutarının belirlenmesi için sosyal hizmetler tarafından incelenecek.
Destek oranları ise düşük gelirli ailelere daha yüksek oranda sağlanacak. Örneğin, hane içi toplam geliri iki asgari ücretin altında olanlara %60 oranında destek sunulurken, bu kişilerin emekli olması durumunda oran %65’e çıkacak. Hane içi toplam geliri üç asgari ücretin altında olanlara ise %40, aynı durumdaki emeklilere %45 oranında mali yardım yapılacak.
Projenin ilk etabında yaklaşık 25 bin hane için toplamda 5 milyar TL’lik bir mali destek sağlanması planlanıyor.

E Sınıfı Yapılara Kira Yardımı

E sınıfı yani yüksek riskli binaların tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerine hız kazandırmak amacıyla kira yardımı yapılması planlanıyor. Emeklilere 9.000 TL, diğer hak sahiplerine ise 7.000 TL kira yardımı sağlanacak. Bu yardım, yaklaşık 80 bin kiracının bulunduğu 6.920 bina ve toplamda yaklaşık 62.000 bağımsız bölümde uygulanacak.
Bayrampaşa’da oluşturulması planlanan geçici konut bölgesi, bu süreçte evlerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar için geçici konut hizmeti sunacak. Bu konutlar KİPTAŞ’a ait stok dairelerden oluşturulacak.
Ayrıca Eyüpsultan ve Sultangazi gibi ilçelerdeki rezerv konutların tamamlanmasıyla birlikte kentsel dönüşümün hızlandırılması hedefleniyor.
İlçe belediyeleriyle yapılacak protokol dahilinde hızlı tarama testlerinin yaygınlaştırılması da önemli bir hedef olarak belirlendi. Koordineli çalışma sayesinde gerekli ekipmanlara ulaşılması ve bina incelemelerinin daha hızlı tamamlanması sağlanacak.
Sonuç olarak bu kapsamlı kentsel dönüşüm projesiyle İstanbul’un deprem dirençli bir şehir haline getirilmesi amaçlanıyor.

TAGS: