Sabahattin Ali / Dağlar ve Rüzgar
Sabahattin Ali’nin 1930’ların ilk yarısında yazdığı ve duygu dünyasına daha yakından bir bakış sunan şiirlerinin bir araya geldiği eser ‘Dağlar ve Rüzgar’, Can Yayınları Modern dizisinde okurla buluşuyor. Türk edebiyatının en bilinen ve sevilen yapıtları arasında yer alan Sabahattin Ali’nin şiirleri, edebiyatımıza etkisini günümüzde dahi hissettiriyor.
Patrick Modiano / Dora Bruder (çeviri: Ebru Erbaş)
Nobel Ödüllü yazar Patrick Modiano, ‘Dora Bruder’de geçmişin sisli sokaklarında bir kızın izini sürüyor. Paris’in Nazi işgali altındaki karanlık günlerinde okuru Paris sokaklarında bir gezintiye çıkaran yazar, bir yandan kendi geçmişiyle ve babasıyla yüzleşirken bir yandan da Dora’nın kayboluşunun ardındaki trajediyi ve yitip giden yaşamları gün yüzüne çıkarıyor. Hem bir anı hem de bir anma metni niteliği taşıyan ‘Dora Bruder’, Patrick Modiano’nun geçmiş, hafıza, kimlik konularındaki tavrını sergileyen en temel eserlerden biri.
Milan Kundera / Rehin Alınmış Bir Batı: Ya da Orta Avrupa’nın Trajedisi (çeviri: Ebru Erbaş)
Çek asıllı yazar Milan Kundera, bu kez ‘Rehin Alınmış Bir Batı’ ile yakın dönem Avrupa tarihine ayna tutuyor. Kundera, bu eserinde, Çekoslovakya ve Ukrayna gibi Orta Avrupa’daki “küçük uluslar”ın Batı kültürüyle ilişkilerine odaklanıyor ve bu ülkelerin kültürel kimliklerinin gitgide daha fazla tehdit altında olduğunu savunuyor.
Géza Ottlik / Sınırdaki Okul (çeviri: Gün Benderli)
1956 Macar Ayaklanması’ndan üç yıl sonra yayımlanan ve ülkede edebî bir sansasyon olarak kabul edilen Géza Ottlik’in tek romanı ‘Sınırdaki Okul’, ilk kez Türkçe çevirisiyle Can Yayınları Modern dizisinde okurla buluşuyor. On yaşlarındaki üç erkek çocuğun askeri okulda uğradığı şiddeti konu alan eser, 20. yüzyılın en iyi Macar romanlarından biri olmasının yanı sıra bir toplumun psikolojik okuması niteliğinde.
Susanna Tamaro / Yel Dilediği Yerde Eser (çeviri: Eren Cendey)
1994’te yayımlanan ‘Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’ romanıyla tüm dünyada geniş bir okur kitlesine ulaşan Susanna Tamaro, yeni kitabı ‘Yel Dilediği Yerde Eser’ ile aile bağlarının gücüne ve hayata anlam vermenin önemine odaklanıyor. Bu roman, 60’lı yaşlarının eşiğindeki Chiara’nın 20 yaşına gelen güleryüzlü evlatlık kızı Alisha, sorunlu öz kızı Ginevra, eşi Davide ve ailenin kötü bir döneminde doğan küçük oğulları Elia’ya yazdığı üç mektup üzerinden ilerliyor.
Tamaro, “Yüreğinin Götürdüğü Yere Git’ten sonra en sevdiğim kitabım bu oldu,” diye tanımladığı bu romanında da yalın ve sıcak anlatımıyla okurun yüreğindeki gizli kapıları açarken, keyifli bir okuma deneyimi yaşatıyor.
Isa Isabel Allende / Ruhumun Kadınları (çeviri: İnci Kut)
Şilili yazar Isabel Allende’nin anılarının derinliklerine indiği eseri ‘Ruhumun Kadınları’, Can Yayınları etiketiyle raflarda! Allende, bu kitabında hayatında önemli yer tutan kadınları, ona ilham veren Virginia Woolf, Margaret Atwood gibi yazarlar ile şiddete maruz kalmış ve onurla ayağa kalkmış kadınları yani ruhunun kadınlarını anlatıyor.