Giriş
Barilla Grup tarafından desteklenen Minnesota Üniversitesi’nce gerçekleştirilen yeni bir bilimsel araştırma, aile veya sevdikleriyle birlikte yemek yemenin bireylerin mutluluğuna, sağlık ve refahına olumlu etkilerini gözler önüne seriyor. Bu bulgular, birlikte yemek yemenin insanlar arasındaki bağları güçlendirdiğini ve sosyal ilişkileri artırdığını gösteriyor.
Mutlu Sofralar, Mutlu Bir Yaşam
ABD’de Minnesota Üniversitesi tarafından yürütülen ve birlikte yenen yemeklerin insanların mutluluğuna olan etkilerini inceleyen araştırmanın sonuçları Mart 2024’te önemli bir bilimsel dergide yayımlandı. Her gün 100’ü aşkın ülkede milyonlarca sofraya ulaşan gıda lideri Barilla Grubu tarafından desteklenen araştırma, birlikte yenen yemeklerin insanların mutluluğunu ve esenliğini artırdığını ortaya koydu. Araştırma, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Almanya’dan 1000’den fazla katılımcıyla yapıldı.
Araştırma Bulguları
Barilla Grubu Beslenme ve İyi Yaşam Direktörü Valeria Rapetti, araştırma ile ilgili olarak: “Araştırma sonuçları sadece Akdeniz yaşam tarzının temel unsurlarından biri olan aynı masa etrafında birlikte yenilen yemeklerin yetişkin sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamakla kalmıyor, aynı zamanda Barilla olarak daha iyi bir yaşam için yemek keyfi sunma misyonumuzla da örtüşüyor.” dedi.
Minnesota Üniversitesi’nden Profesör William Doherty ise “Ailelerimiz veya sevdiklerimizle aynı masa etrafında buluştuğumuz öğünlerin sadece sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri değil, depresif semptomları azaltmanın ötesinde faydalarının da toplumlar tarafından bilinmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Bununla beraber araştırmamız, birlikte yenen aile yemeklerinin mutluluğu ve olumlu duyguları teşvik ettiğini göstermektedir.” diye konuştu.
Araştırmaya göre katılımcıların %50’si haftada en az 6 öğünü başkalarıyla birlikte yemeyi tercih ediyor. En çok birlikte olunan öğün ise %65 ile akşam yemeği olarak belirlenmiş durumda. Birlikte yenen yemekler, bireylerin mutluluk ve esenlik seviyelerini yükseltiyor. Ortak sofralar, depresyon semptomlarını ve genel stresi azaltmada önemli rol oynuyor. Birlikte yemek pişirmek ve yemek yemek, aile üyeleri ve sevdiklerimizle daha güçlü bağlar kurmamızı sağlıyor. Sofralarda sohbet etmek ve birbirimizi dinlemek, sosyalleşmemizi ve iletişim becerilerimizi geliştiriyor.
Sofralarda Sohbetin Önemi
Yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, yemek sırasında en çok yenilen yemekten bahsediliyor. Yemek ile ilgili yorumlar ABD’de açık ara en çok konuşulan konu olurken, Almanya ve İtalya’da ise yemek sırasında ana sohbet konusu ortalama %69 ile güncel haberler ve olaylar oluyor.
Katılımcıların %65’ten fazlası en çok akşam yemeğinde sevdikleriyle birlikte olmaktan keyif aldıklarını vurgularken akşam yemekleri %77 oran ile en çok hafta sonları birlikte geçiriliyor. Akşam yemeklerinin yanı sıra; ABD ve Almanya’da hafta sonu kahvaltıları da birlikte olunması en çok sevilen anlar olarak öne çıkarken, İtalyan katılımcıların %80’i öğle yemeklerinde başkalarıyla olmayı tercih ettiklerini belirtiyor.
Araştırma, İtalyanlar ve Almanların yemek hazırlarken de bir arada olmayı sevdiklerini gösteriyor. İtalyanların %57’si ve Almanların %51’i sofra kurmanın sık sık birlikte yapılan bir faaliyet olduğunu belirtiyor. ABD’li katılımcılar ise; aile yemeklerini hazırlamaktan kaynaklanan stres düzeylerinin daha yüksek olduğunu belirtseler de, bir aile yemeğine katıldıklarında sevdiklerine daha bağlı olduklarını hissetmeye başladıklarını ve daha pozitif bir ruh haline sahip olduklarını belirtiyor. İtalyanlar ise birlikte yenen yemeklerden sonra gün boyunca çok daha iyi bir ruh haline sahip olduğunu belirtiyor.
Mutlu Bir Gelecek İçin Öneriler
– Haftada en az 3-4 kez aileniz veya sevdiklerinizle birlikte yemek yemeye zaman ayırın.
– Yemek sırasında elektronik cihazlardan uzak durun ve birbirinizle sohbet edin.
– Yemeği birlikte pişirin, sofrayı birlikte hazırlayın.
– Farklı mutfaklara ve geleneklere açık olun.
– Yemek zamanlarını özel ve keyifli hale getirin.