984
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Çakar:“Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı artıyor” 

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründe kadın çalışanlara yönelik verileri ve kadın müşteriler için sunulan hizmetleri değerlendirdi. 

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bankacılık sektöründeki kadın çalışanların sektördeki yerini, rakamlar ışığında değerlendirerek, kadın müşteriler için yapılan çalışmaları aktardı. Çakar, “sağlıklı bir ekonomik ve sosyal kalkınma için kadınların iş hayatındaki varlıklarını artırmasının çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle sektörümüz, hem kadınların bankacılık sektöründeki temsili hem de kadın girişimciliğini desteklemeye yönelik birçok çalışmaya imza atıyor” dedi.

TBB’nin kurulduğu 1958’den bu yana sektöre ilişkin birçok istatistik tuttuğunu ve kamuoyuyla paylaştığını belirten Çakar, “Elimizdeki bu veriler sayesinde bankacılık sektöründe görev yapan kadın çalışanların demografisini takip edebiliyoruz. Derlediğimiz bilgiler 1963 yılında yüzde 27 olan kadın çalışan oranının 2021 Eylül sonu itibarıyla yüzde 50’ye ulaştığını, 1960’lardan bugüne neredeyse iki kat arttığını gösteriyor ki bu sevindirici bir gelişme. TÜİK verilerine baktığımızda da 90’lı yıllarda Türkiye’de kadın çalışan oranı yüzde 29 civarındayken günümüzde yüzde 31’e çıktı. Bankacılık sektörünün kadın istihdamı konusunda Türkiye ortalamasının yaklaşık 20 puan üzerinde olduğunu görüyoruz.” diye konuştu. Başkan Çakar, “Türkiye Bankalar Birliği’nde de sektöre benzer bir demografik yapı var. Çalışanlarımızın yüzde 50’si kadın” dedi.

Yönetim kademelerinde kadın yönetici oranı artıyor

Bankaların üst yönetim kademelerindeki kadın çalışan oranında da devam eden bir artış olduğuna dikkat çeken Çakar; yönetim kurulu başkanı, yönetim kurulu üyesi, genel müdür ve genel müdür yardımcısı görevlerindeki kadın oranının 2013 yılında yüzde 12’iken, bugün 7 puan artarak yüzde 19’a yükseldiğini, üst yönetim kademelerinde 125 kadının görev yaptığına işaret etti.

Sektörde çalışan kadınların eğitim seviyesinin de yüksek olduğuna dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı; “kadın çalışanların yüzde 92’si lisans, yüksek lisans veya doktora diplomasına sahip” dedi. 

Alpaslan Çakar, bankaların özel kredilendirme uygulamalarıyla kadın girişimcileri destekleyerek ekonomik faaliyete katılımlarına destek olduklarını, danışmanlık verdikleri, kadınlara ilham ve destek olması amacıyla cesaretlendirme programları hazırladıklarını ve finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlediklerini aktardı. 

Çakar, bankaların bu kapsamdaki çalışmalarının TBB internet sitesinde listelenmeye başlandığına ilişkin bilgi verdi.

Bankaların kadın girişimcilere özel olarak sundukları çalışmalara (ürünler, tanıtımları, bilgilendirmeler, eğitimler vb.) Birliğin www.tbb.org.tr/kadin adresli internet sayfasında ulaşılabiliyor.

Bugüne özel olarak hazırlanan “Bankalarda Kadın Çalışanlar” başlıklı araştırma sunumuna da https://www.tbb.org.tr/Content/Upload/Dokuman/8821/Bankalarda_Kadin_Calisanlar-Mart_2022.pdf adresinde veriliyor. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz