Kozmetik Sektörü 5 Milyar Dolara Koşuyor

5879

Pandemi sürecinde yaşanan değişimle beraber kozmetik sektörü hem iç pazarda hem de ihracatla büyümeye devam ediyor. Her yıl yüzde 10 büyüyen kozmetik sektörünün yıl sonunda da yüzde 10’un üzerinde büyümesi bekleniyor. Konuyla ilgili açıklanan verilere bakıldığında, Ocak-Ağustos 2020 yılı 2 milyar 713 milyon dolar olan kozmetik ihracatı 2021 yılının aynı döneminde 2 milyar 877 milyon dolar olarak gerçekleşti. Sektörün pazar büyüklüğünün önümüzdeki yıllarda 5 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. 2025 yılında dünya çapında 750 milyar dolara ulaşması beklenen sektörün önemli temsilcileri, 25-27 Kasım tarihleri arasında Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği tarafından düzenlenen, Türkiye’de ilk olan “5.Uluslararası Kozmetik Kongresi’nde” bir araya gelecek.

162 ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR

2021 yılı Temmuz ayı kozmetik ihracatı 100,4 milyon dolar olarak gerçekleşirken 162 ülkeye ihracat yapılıyor. İhracat yapılan ülkelerin başında Irak, ABD, Rusya, İran ve Birleşik Krallık yer alıyor. 20 milyon dolar ile ilk sırada yer alan Irak ve ABD’nin ardından 6,2 milyon dolar ile Rusya, 4,9 milyon dolar ile İran, 4,3 milyon dolar ile de Birleşik Krallık geliyor.

ONLİNE MARKETİNG YÜZDE 65 BÜYÜDÜ

Özellikle, pandemide e-ticaret satışlarının artması sektörü ciddi anlamda geliştirdi. Bu anlamda, online marketing sektörü de yüzde 65 oranında büyüme kaydetti.

Kozmetik sektöründe ihracatın ithalattan fazla olduğu ve dolayısıyla cari açığının olmadığına dikkat çeken KÜAD Kongre Başkanı Fuat Arslan, “Pandemi döneminde, Çin pazarının kapanması ve döviz kurlarındaki hareketlilik ile alıcıların Türkiye pazarına yönelmeye başladığını belirtti. Bununla birlikte, global markaların yerel üreticiler ile üretim iş birliklerini geliştirmesi kozmetik pazarının daha da büyümesine katkıda bulundu. Ortalama her yıl yüzde 10 büyüyen kozmetik sektörünün bu yılda büyüme hedeflerini aşması ekleniyor. Pandemi dönemindeki birtakım kullanım alışkanlıklarının değişmesi ile özellikle hijyen gruplarında da, pazar oldukça hareketlendi ve ülkeler yeni tedarikçilere yöneldi. Genç nüfusumuz, coğrafi konumumuz, üretim kabiliyetlerimiz ve birçok avantajlarımızın yanında üretmiş olduğumuz ürünlerin dünya klasmanında rekabet edebilecek düzeyde kaliteli ve rekabetçi ürünler olması, ülkemize kozmetik ve hijyen gruplarında bir üretim üssü olma fırsatını sunuyor” diye konuştu.

KONGRENİN ANA TEMASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Kozmetik üretiminde sürdürülebilirlik konusunun altını çizen Arslan, “Artık, dünyada sürdürülebilirlik en çok konuşulan konuların başında yer alıyor. Yeşil mutabakat konusunda firmalar yeni politikalarını oluşturuyor. Biz de, kozmetik sektörü olarak 25-27 Kasım’da düzenlediğimiz 5. Uluslararası Kozmetik Kongresinde özellikle karbon salınımının önüne geçmek, çevreye, bitki ve hayvanlara karşı daha duyarlı ürünlerin üretilmesini sağlamak, tüketiciye ve çevreye zararların en aza indirilmesi için yapılması gerekenleri konuşuyor olacağız. KUAD olarak etik çalışan, kaliteli ürünler üreten, çevresel duyarlılığı yüksek, güçlü markaları üreten firmaların sayısının artmasını sağlamak ve sektörümüzü bu yönde geliştirmek hedefindeyiz. Bu anlamda, dernek olarak gerçekleştireceğimiz kongrenin ana teması olan sürdürülebilirlik başlığı altında birçok konuyu da konuşuyor olacağız. Yine bu kongre vesilesiyle önümüzdeki yıllarda sektörün gelişimi hangi yöne olacak, dünyada kozmetik pazarında neler konuşulacak, hangi kavramlar çerçevesinde planlamalar yapılacak, mevzuatlarda ne gibi düzenlemeler olacak gibi konuları da yine tüm sektör paydaşlarımızla birlikte değerlendirme fırsatı bulacağız dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz