sahibinden.com’dan tüm çalışanlarına, çalışma modelini seçme esnekliği

741

Pandemi öncesinde dünyanın önde gelen araştırma kuruluşları tarafından yapılan anketler belli sektörlerdeki çalışanların haftada en az bir gün evden çalışmayı tercih ettiğine işaret ediyordu. 2020 yılında tüm dünyada etkisini gösteren salgın nedeniyle kurumlar uzaktan ve esnek çalışma modellerini olabildiğince fazla sayıda çalışanı kapsayacak şekilde genişletmek zorunda kaldı. Bu değişimle birlikte çalışan başına yapılması gereken ek teknoloji ve eğitim yatırımları da şirketlerin yeni bütçe kalemleri arasına girdi. E-ticaret sektöründe 21. yaşını geride bırakan ve her ay Türkiye’nin yaklaşık yüzde 80’ini hayalleriyle buluşturan sahibinden.com’un İş Destek Genel Müdür Yardımcısı Güntulu Peker bu geçişin en sağlıklı şekilde gerçekleşmesi için, kurumların izleyebileceği yola ilişkin öneriler ve iyi uygulama örnekleri paylaştı.    

Çalışan deneyimini ön planda tutarak 3 temel adım attık

Süreci tasarlarken “Araştırma, analiz ve anket” aşamalarını takip ettiklerini belirten Peker, pandeminin başladığı Mart 2020’den bu yana uyguladıkları “uzaktan çalışma”nın artık kalıcı hale geleceğini ve pandemi sonrasında da uzaktan ve hibrit çalışma seçenekleri ile çalışmaya devam edeceklerini açıkladı. Çalışan Deneyimi’ni ön planda tutan sahibinden.com, yeni çalışma modelini belirlerken global ve yerel araştırma sonuçlarını inceledikten sonra, işlerin doğasını ve iş yapış şekillerini analiz etti ve sonrasında “Yeni Çalışma Düzeni Belirleme Anketi” ile çalışanlarının görüşlerini aldı. 

“Dijital yakınlık” yaklaşımımız sosyalleşmeyi de barındırıyor

En uygun çalışma modelini kurgularken tüm görüş ve önerileri masaya yatırdıklarını belirten Peker, yeni çalışma uygulamasının detaylarını ve amaçlarını şu şekilde açıkladı:  “Teknolojik altyapımız ve uygulamalarımız sayesinde 800’e yakın çalışma arkadaşımız ile ofis dışında da etkin ve verimli çalıştığımızı yönetim olarak gözlemledik. Bunun üzerine kazanımlarımızı koruyacağımız ancak pandemi döneminde eksikliğini hissettiğimiz sosyalleşmeyi ve birlikte çalışmayı da barındıran modelimizi hayata geçirmeye karar verdik. “Dijital yakınlık” yaklaşımının yanı sıra pek çok yeni uygulama ve proje sayesinde modelimizi sürdürülebilir hale getirebildik.” 

sahibinden.com’lular için “sen nerede ofis orada”

sahibinden.com’lular için tamamen uzaktan, hibrit ve tamamen ofiste olmak üzere üç farklı çalışma modeli seçeneği tanımlandı. sahibinden.com’un çalışma modelini benzer uygulamalardan faklı kılan şey, departmandan bağımsız olarak tüm çalışanların bu modellerden istediğini tercih edebilmesi. Tamamen uzaktan çalışma modelinde çalışanlar tüm çalışmalarını uzaktan yürütebiliyor. Bu modelde çalışanlar işlerini etkin şekilde sürdürebilecekleri sürece, iş gereksinimleri izin veriyorsa farklı şehirlerden de çalışmalarına devam edebiliyorlar. İhtiyaç duymaları halinde ise; dijital çalışan deneyimi sistemi üzerinden rezervasyon yaparak Türkiye’nin dört bir yanında konumlanan ofislerimizden yararlanabiliyorlar. Hibrit modelde çalışanlar haftalık çalışma gününün, kendi belirleyeceği 3 gününü ofiste geçirirken diğer 2 gününde uzaktan çalışabiliyor. Ek bir uygulama olarak 3 aylık Haziran-Ağustos döneminde tamamen uzaktan modeline geçiş yapabiliyor. 

Olası dezavantajların önüne geçmek için yeni uygulamalar hayata geçirdik

Yeni çalışma modelinin olası dezavantajlarını ortadan kaldırmak için hayata geçirilen uygulamaları ise Peker şu şekilde özetliyor: “Çalışanlarımıza yaptığımız ankette sadece tercihlerini değil, ihtiyaç ve beklentilerini de sormuştuk. Buna bağlı olarak;

  • Yöneticilerimize ve çalışanlarımıza, uzaktan çalışmanın etkin yönetilebilmesine yönelik eğitimler veriyoruz
  • Çalışanlarımızın artan ev harcamalarına yönelik olarak her ay yaptığımız “ev destek” ödememiz var
  • Çalışma ortamlarında ofis rahatlığını ve ergonomisini yaratabilmeleri için çalışanlarımıza “Sen Nerede Ofis Orada” adıyla tek seferlik bir destek ödemesi yapıyoruz
  • Pandeminin ortadan kalkmasını takiben, uzaktan çalışma modelindeki arkadaşlarımızla 4 haftada 1 gün bir araya geleceğimiz toplantılar ve aktiviteler organize edeceğiz. Bunlar; kurum kültürünü ve yaratıcılığımızı besleyecek, birlikte başarma hissimizi güçlendirip başarılarımızı birlikte kutlamamızı sağlayacak programlar olacak. 
  • Bir yandan ödüllü ofisimiz sahiplex’in tasarımını yeni çalışma modelinin gereklerine göre yenilerken bir yandan da sanal ofis çalışmalarını yürütüyoruz.

Uzaktan çalışan kadrolarını genişletmek isteyen şirketler nelere dikkat etmeli?

Uzaktan ve esnek çalışma modelinin başarıya ulaşmasında çalışanların motivasyonu, kurum kültürü, teknolojik altyapı, çalışan ilişkileri, iş sağlığı ve güvenliği, performans değerlendirme ve kariyer gelişimi kilit rol oynuyor. Bu nedenle şirketlerin kalıcı bir geçişe karar vermeden önce kapsamlı bir ön hazırlık yapmaları büyük önem taşıyor. 

7 adımda uzaktan ve esnek çalışmaya geçiş 

  • Çalışanların sesine kulak verin
  • Çalışan deneyimini planlarken sadece fiziksel değil psikolojik boyutları ile ele alın, kurum kültürünü yaşatmaya devam edin
  • Teknolojik altyapınızı güncelleyin, çalışanlara uzaktan çalışmanın hukuki boyutları, iş sağlığı ve güvenliği, teknoloji okuryazarlığı gibi alanlarda eğitimler sunun
  • İş akışı içinde çalışanların sosyalleşme ve yenilenme ihtiyaçlarını da planlayın 
  • Düzenli bir geri bildirim mekanizması ile süreçte aksayan tarafları katılımcı bir yaklaşımla gözden geçirin
  • Performans ve başarı kriterlerini yeni çalışma modelinin gerçeklerine göre düzenleyin 
  • Çalışan mutluluğunu besleyen projeler hayata geçirin

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz