Coşkunöz Holding Kadınlar Günü’nde “Süper Kadın Efsanesini” konuştu

5397

Otomotiv, savunma-havacılık, çevre, bilişim gibi farklı sektörlerdeki şirketleriyle Türk sanayisine değer katan ve tüm faaliyet alanlarında kadın istihdamını artırmaya önem veren Coşkunöz Holding, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir etkinlik düzenledi. Tüm çalışanların katılımıyla gerçekleştirilen online etkinlikte ünlü araştırmacı, danışman ve yazar Evrim Kuran “Süper Kadın Efsanesi” başlıklı konuşmasıyla yer aldı ve kadınların ağır yükün altında ezilmesini normalleştiren bu mitin yıkılması gerektiğine vurgu yaptı.

Faaliyet gösterdiği 7 sektördeki 12 şirketin tamamında kadın istihdamını artırmayı hedefleyen Coşkunöz Holding’de kadın-erkek, tüm çalışanlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen oturumda bir araya geldi. Her sene düzenlenen etkinlik, bu yıl pandemi nedeniyle online olarak gerçekleştirildi. Araştırmacı, danışman ve yazar Evrim Kuran’ın “Süper Kadın Efsanesi” başlıklı konuşmasıyla yer aldığı etkinliğin açılışını Coşkunöz Holding İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Öneyman yaptı.  

Arzu Öneyman, kadınların eğitim ve iş hayatına katılımının önemine değinirken, bu konuda daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu ifade etti. Öneyman,  “Coşkunöz Holding’de kadın istihdamı oranını yükseltmek en büyük hedeflerimizden biri. Kadın istihdamının artması, toplumsal refahın artması demek. Biz her konuda eşitlikçi bir holding olsak da bu konuda pozitif ayrımcılık yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Bir araştırmacı, girişimci, yazar, konuşmacı ve anne ancak öncelikle bir kadın olduğunu vurgulayarak konuşmasına başlayan Evrim Kuran ise toplumsal cinsiyet kavramını çeşitli veriler ve araştırmalarla destekleyerek ele alırken, öncelikle dile yerleşmiş cinsiyetçi kalıplardan kurtulmanın önemine işaret etti. Kuran “Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne pek çok kuşak geldi geçti ama maalesef kadına bakış açımızı yansıtan dili değiştiremedik. Kadını övmek deyince akla ‘Erkek gibi kadın’, ‘Delikanlı kadın’ gibi ifadeler gelmemeli. Kadının bireyselliği ve gücünün kabulü için yeni ve kapsayıcı bir dil yaratmalıyız” diye konuştu. Pandeminin cinsiyet eşitsizliği ve kadınların üzerindeki yükü daha da artırdığını ifade eden Kuran,  kadınların her şeyi aynı anda ve mükemmel bir şekilde yapabileceğini öngören ve kadınların bu yükün altında ezilmesini normalleştiren Süper Kadın efsanesinin yıkılmasının öneminden bahsetti ve erkeklerin ev işinde yardımcı değil paylaşımcı olması gerektiğini vurguladı. 

Kuran sözlerine “Kadın, hayata üç sıfır, beş sıfır geriden başlıyor. Burada dış dinamiklerin yanı sıra öğrenilmiş çaresizliğin de rolü var. Kadınlar daha yolun başında eğitim hayatında bile kendi potansiyelleriyle ilgili düşük beklentiler içine giriyor. Lider pozisyonlara talip olmuyor, kendini yetersiz görüyor. Dış faktörler de bu algıyı besliyor ve bu durum ayakkabı için bile dışarıya muhtaç bir Sinderella sendromu yaratıyor. Oysa ihtiyacımız olan güç, dayanıklılık, yetkinlikler kadın olma halinin içinde zaten var. Dışarıdan birinin gözetimi ve desteğine kadının ihtiyacı yok”  şeklinde devam etti. Kuran, nerede olursa olsun kadının ağacı, baharı, yaşamı temsil ettiğini belirterek “Kadının en önemli gücü psikolojik sermayesi. Bu temanın dört unsuru var: Umut, iyimserlik, özyeterlilik ve yılmazlık. Kadın kendini içeriden özgürleştirilmeli ve öğrenilmiş çaresizliği reddederek bu psikolojik unsurları hayatına katmalı” diye konuştu.

Oturum sonunda Coşkunöz Holding çalışanları Evrim Kuran’a sorularını yöneltirken bu etkinliğe katılmış olmakla ilgili memnuniyetlerini  dile getirip kendi yaşamlarıyla ilgili farkındalıklarının da bu sayede arttığını ifade ettiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz