Kadın Hastalıklarında Kapalı Ameliyatların Kullanım Alanı Genişliyor

3736

Kapalı ameliyatlar olarak listelenmiş endoskopik cerrahi kadın hastalıklarında da yoğun olarak kullanılıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, açık ameliyatlara oranla avantajlarının daha fazla olması ve hasta sunulması sağlaması aç kapalı ameliyatların hastalarla tercih edildiğini söyledi. 

Kadınlar arasında çok sık rastlanan miyomlardan, kadın üreme organları kanserlerine, yumurtalık kistlerinden infertilite tedavisine kadar birçok sorun ve tedavisinde kapalı yöntemlerden yararlanılıyor. Üstelik bu işlemlerin avantajlarının daha fazla olması da sorunların ameliyatları tercih nedeni yapıyor. 

Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım’ın göre göre; Kadınlarda endoskopik ameliyatlar genel olarak laparoskopi ve histeroskopi olarak ikiye ayrılıyor. Laparoskopide, baş karnında büyük kesiler olmadan göbekten 1 cm’lik ve alt karından açılan 0,5 cm’lik 2 veya 3 delikten, göbekten sokulan bir kamera ile karın içerisi gözlenerek ameliyat gerçekleştiriliyor. 

LAPAROSKOPİ BİRÇOK AMELİYAT İÇİN İLK SEÇENEK

Gazi Yıldırım, laparoskopi uygulanabilecek alanlarla ilgili açıklama anlattı: “Laparoskopi, kadın üreme organlarından yumurta taşıyan tüplerin açılması veya bağlanması, yumurtalık kistlerinin çıkartılması (over kist ameliyatları), dış gebelik (ektopik gebelik) ameliyatları yanında, ağrının tedavisinde de dışarı çıkıyor. Ayrıca kadın kısırlığının tedavisi, çikolata kisti hastalığında (endometriozis) çikolata kistleri ve endometriozis nodüllerinin temizlenmesinde ilk seçenek endoskopik yöntemler oluyor. Rahmin iyi huylu urları olan miyomlarının çıkarılması ya da rahmin ve yumurtalıkların çıkarılması, pelvik organ prolapsusu dediğimiz rahim, mesane ve oğul bağırsak olan rektumun vajenden sarkması ve stres idrar kaçırma (inkontinans) ameliyatları da teknik kapalı ve başarı ile başarı ile yapılabiliyor.

Gazi Yıldırım, sözlerine devam etti: “Laparoskopi ile artık karın açılarak yapılacak ameliyatların kaldırılabilmektedir, bunun için de laparoskopi çok tercih edilen daha az riskli bir yöntemdir” diye konuşan Prof. Dr. Gazi Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yöntemin kazanımları, ciltte kesilerin çok daha küçük olandan kaynaklanır. Açılan küçük deliklerden kanser ve rahim dahil büyük ameliyatlar yapılabiliyor. Geçmişte büyük cerrahın büyük kesi yapacağı gibi bir kanı … günümüzde bu algının tersine döndüğünü ifade eden Prof. Dr. Gazi Yıldırım, küçük kesi ile büyük işler yapmanın özel eğitim sonucu mümkün olduğunu belirtti. Gazi Yıldırım, hasta boyutu kazanımları konusunda şunların önemine değindi: Endoskopik ameliyatlarda yapılan operasyonun boyutunun açık ameliyatlar ile aynı olduğunu aktaran Prof.“Bu işlemden sonra hasta daha az ağrı hissedilir, hastanede daha kısa süre kalır, işine daha erken döner ve estetik görünümde oldukça avantajlıdır. Onun geçen gün teknoloji alanında gelişmelerin yaşanması ile endoskopik ameliyatlarda bükülebilen ve daha küçük çaplı teleskoplar kullanılmaya başlandı bu da artık ameliyatları neredeyse narkozsuz yapmak için doğurdu. “

HİSTEROSKOPİ HEM TANI HEM DE TEDAVİ AMACIYLA KULLANILIYOR

Histeroskopi tanısal veya tedavi amaçlı kamera olarak monte edilmiş milimetrik kalınlıkta ince optik sistemle rahim ağzından girilip rahim içi ve tüplerin rahime açılan ostium denilen kısmının değerlendirilmesidir. Bu mesaj işlem rahim içi anomaliler hem tanı (tanısal histeroskopi) hem de tedavi (operatif histeroskopi) gerçekleştirilebiliyor. Hekim, açık ya da kapalı ameliyat yapacağına derin ihtiyacına göre veriyor. Genel durumu operasyona elverişli herkese laparoskopi ve histeroskopi yapılabileceği bilgisini veren Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “İşlem sırasında işlem sırasında işlem sırasında laparoskopi tercih edilmeyebilir. Diyafram ve fıtık problemleri olanlar, çok büyük ve çok sayıda miyomu olanlar,

DAHA HIZLI İYİLEŞME

Kapalı ameliyatlarda iyileşmenin açık ameliyatlara oranla daha hızlı olabildiği bir kez daha altını çizen Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. yaklaşık 4-6 saat ağızdan bir şey verilmez ve serum tedavisi tarif. Ayağa kalkana kadar 4-6 saat idrar yolunda sonda olması uygun olur. Hasta 1 bazen 2 gün hastanede kalır. “

ENDOSKOPİK AMELİYATLARDA ZAMANLAMA ÖNEMLİ

Gazi Yıldırım, “hastamızın doğurganlık çağında ise işlem için uygun zaman sipariş adet bitiminden hemen sonraki, yumurtlama zamanından önceki dönemdir. Bu histeroskopi yapılacak görüntünün uygun olması için zamanlama oldukça önemlidir. Yapılabilir işlem gerçekleştirilebilir ”dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz