Otonom Tır Girişimi Locomation, ScaleX Ventures’tan Yatırım Aldı

9950

Tekin Meriçli ve Çetin Meriçli tarafından kurulan Pittsburgh merkezli otonom tır girişimi Locomation, ScaleX Ventures’ın da dahil olduğu yeni yatırım turunu tamamladı.

Yüksek teknoloji girişimlerine yatırım yapmayı önceliklendiren girişim sermayesi fonu ScaleX Ventures, Carnegie Mellon mezunu iki Türk kardeş Tekin Meriçli ve Çetin Meriçli tarafından kurulan otonom tır girişimi Locomation’a yatırım yaptı. 10’dan fazla kurumsal yatırımcının katıldığı yatırım turunda ScaleX Ventures’ın yanı sıra SaaS Ventures, Homebrew, AV8 Ventures, Plug & Play gibi global yatırımcılar da yer aldı. 

2018 yılında da 5.5 milyon dolarlık tohum yatırımı alan Locomation, “Autonomous Relay Convoy” (ARCTM) teknolojisi ile konvoy halinde giden iki tırın sadece bir tanesinde sürücü olmasına ve arkadaki tırın öndekini takip etmesi ile yolculuğun tamamlanmasına imkan sunuyor. Locomation ekibinin geliştirdiği bu teknoloji, tırların dahil olduğu tüm kazaları tamamen ortadan kaldırırken, müşterileri için de yüksek seviyede bir maliyet verimliliği sağlıyor.

“HEDEFİMİZ LOCOMATION EKİBİ İLE BİR UNICORN YARATMAK” 

Otonom tırın geleceğin teknolojileri arasında yerini şimdiden almaya başladığını belirten ve konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ScaleX Kurucu Ortağı Dilek Dayınlarlı, “İnsansız otonom araçların uzun bir süre daha piyasaya çıkamayacağı geçiş döneminde, yarı otonom araçların kısa vadede yaygınlaşmasını bekliyoruz. Locomation da bu alandaki ilk ticari anlaşmasıyla bir devrim yaratarak başarısını ortaya koydu. Bugün hemen hayata geçebilecek teknolojileri üreten Locomation ile otonom araç alanında yatırım yapan ilk Türk fon olmanın gururunu yaşıyor, kısa sürede dünyada adından söz ettirecek bir unicorn yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

TARİHTEKİ İLK BÜYÜK ÖLÇEKLİ TİCARİ OTONOM TIR ANLAŞMASI

Geçtiğimiz aylarda Wilson Logistics ile tarihteki ilk ticari otonom araç anlaşmasını gerçekleştiren Locomation ekibi, 2022’den başlamak üzere Wilson Logistics yönetimindeki minimum 1120 tırı, çığır açan “Autonomous Relay Convoy” (ARCTM) teknolojisi ile donatacak. Öte yandan NVIDIA ile de stratejik ortaklık anlaşması imzalayan Locomation, 2022’den başlayarak tırlarında NVIDIA DRIVE AGX Orin platformunu kullanacak. Saniyede 200 trilyondan fazla işlem yapabilen Orin, bir önceki nesil Xavier SoC platformundan yaklaşık 7 kat daha yüksek performansa sahip.

Deneyimli bir girişimci ve eskiden Carnegie Mellon’ın Robotik Enstitüsü’ndeki Ulusal Robotik Mühendisliği Merkezi’nde fakülte üyesi olan Locomation CEO’su Çetin Meriçli, ticari ve askeri uygulamalar için karmaşık robotik sistemleri geliştirme konusunda 20 yıla yakın deneyime sahip olmasının yanı sıra çok sayıda uygulamalı robotik projesinin de içinde yer aldı. Şirketin CTO’su Tekin Meriçli de aynı şekilde Carnegie Mellon’ın Robotik Enstitüsü’ndeki Ulusal Robotik Mühendisliği Merkezi’nde ticarileştirme uzmanı olarak görev almasının yanında robotik ve bilgisayar bilimleri alanında 40’ın üzerinde makale yayınladı. 

Locomation hakkında daha fazla bilgi için locomation.ai/ adresiniz kullanabilirsiniz.

ScaleX Hakkında

ScaleX Ventures, 2020 yılında Dilek Dayınlarlı, Berkay Mollamustafaoğlu ve Alper Mat tarafından kurulan, erken aşama yüksek teknoloji şirketlerine yatırım yapan bir girişim sermayesi fonudur. Türkiye ve Doğu Avrupa’daki küresel potansiyele sahip şirketleri bulmak ve desteklemek üzere yola çıkan ScaleX’in diğer risk sermayesi şirketlerinden ayrıştığı nokta ise finansal yatırım sonrasında operasyonel destek de sağlamasıdır. Yatırım yaptığı şirketlere müşteri, finansman, pazarlama, satış ve çalışan bulma konusunda da aktif şekilde destek olan ScaleX ekibi, girişimci dostu tarafıyla da öne çıkıyor. Öte yandan, ScaleX’in danışma kurulu üyeleri arasında Magdalena Yesil, Arjun Sethi ve Chrys Chrysanthos gibi sektör liderleri yer alıyor. Detaylı bilgi için: www.scalexventures.com/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz