Koronavirüs salgınına karşı imza kampanyaları 1000’i aştı! Vatandaşların talepleri neler?

836

Dünyanın en büyük imza kampanyası platformu Change.org üzerinden koronavirüsü salgınının toplumsal etkilerine dikkat çekmek amacıyla 1000’in üzerinde imza kampanyası başlatıldı. Change.org Türkiye üzerinden başlatılan imza kampanyaları aracılığıyla vatandaşlar talep ve ihtiyaçlarını yetkili kurumlara iletiyor.

Tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan koronavirüsü salgınına karşı taleplerini iletmek isteyen vatandaşlar Change.org Türkiye üzerinden 1007 adet farklı imza kampanyası başlattı. Yetkili mercilere taleplerin ulaştırılması konusunda önemli bir görev üstlenen imza kampanyalarına kullanıcılar tarafından toplam 787,429 imza atıldı. Salgının yayılmasını önlemek için #Evdekal mesajının giderek önem kazandığı bu dönemde vatandaşlar salgının kontrol altına alınması ve ekonomik taleplerin karşılanması konusunda yetkililere seslenmek için Change.org platformunu etkin şekilde kullanıyor. 

Change.org’da koronavirüsle ilgili Türkiye’deki ilk kampanya

Türkiye’de koronavirüsü kaynaklı vaka görülmeden önce 20 Ocak 2020 tarihinde Türkiye ile Çin arasından yapılan uçak seferlerinin durdurulması için imza kampanyası başlatıldı. Corona Turkey Agency adlı twitter hesabı tarafından başlatılan kampanyada Çin ile Türkiye arası uçuşların durdurulması talep edildi. Kampanya 1.196 kişi tarafından imzalandı. Bu süreçte uçuşlar durduruldu ve kampanya başarıyla sonuçlandı. 

En fazla imzalanan kampanyalar

Koronavirüsü salgını ile en ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanlarına daha fazla koruyucu malzeme tedarik edilmesini talep eden kampanyalar bu dönemde hız kazandı. Salgın sürecinde kalabalık olması sebebiyle risk barındıran AVM’lerin kapatılması talebiyle başlatılan kampanya da kullanıcılar tarafından en fazla imzayı aldı. Bu kampanya, çok sayıda AVM’nin kapatılması, açık olanlarda da sadece eczane ve süpermarketlerin hizmete devam etmesi koşuluyla karşılık buldu. 

Üniversite öğrencileri harekete geçiyor

Türkiye’de 11 Mart tarihinde ilk vakanın duyurulmasıyla çok sayıda üniversite öğrencisi, üniversitelerin tatil edilmesi için imza kampanyası başlattı. Taleplerine gelen destekle birlikte bu kampanya da başarıyla sonuçlandı. Change.org Türkiye üzerinden üniversite öğrencileri tarafından başlatılan ve halen aktif olan çok sayıda kampanya devam ediyor. Bu kampanyalar genellikle öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları zorluklara çözüm getirilmesini talep ediyor.

Ekonomik talepler artıyor

Koronavirüs salgınını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında işini kaybeden ya da işyeri kapanan vatandaşların başlattığı kampanyalar da, bu dönemde öne çıkan kampanyalar arasında yer alıyor. Bu konuda en fazla imza “Corona Salgını Dönemi Boyunca Kredi, Kredi Kartı, Fatura ve Vergi Ödemeleri Ertelensin” talebi için atıldı.

İmza kampanyalarını ve platformun koronavirüsü salgını döneminde çalışmalarını değerlendiren Change.org Türkiye Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, “Fiziksel olarak birbirimizden uzak kaldığımız bu günlerde, çevrimiçi platformlarda bir araya geliyoruz. Hiç kimse, yaşadığı sıkıntılarla yalnız başına baş etmek zorunda kalmamalı. Change.org, insanların görmek istedikleri değişimi gerçekleştirmek için harekete geçtiği, evde güvendeyken birbirlerini destekleyebilecekleri bir alan sunuyor. Koronavirüs salgını döneminde Change.org Türkiye’de her zamankinden daha fazla imza kampanyası başlatılıyor. Biz de bu kampanyaları diğer kullanıcılarımıza ve tüm Türkiye’ye duyurmak için her zamankinden fazla çalışıyoruz. Platformumuzun günün 24 saati, kullanıcılarımız için ayakta ve çalışır olmasını sağlamak için ekip olarak elimizden geleni yapıyoruz. Kullanıcılarımız da, bu kritik zamanlarda birbirlerini destekliyor, katıldıkları taleplerle ilgili kampanyalara imzalarını atıyor, kampanyalara yorum yaparak birbirleriyle etkileşim sağlayarak güçlü bir dayanışma örneği sergiliyor” dedi. 

Change.org’da koronavirüs salgınıyla ilgili Türkiye’de başlatılan kampanyalar https://coronavirus.turkiyechange.org/ adresinde yer alıyor. Bu adreste vatandaşlar hem desteklemek istediği kampanyalara imza atıyor, hem de kendi talepleriyle ilgili kampanya başlatıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz