Şevket Pamuk’a Kitap Ödülü

543

Osmanlı-Türkiye iktisat tarihçiliğinin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Şevket Pamuk, 2018’de Princeton University Press’ten çıkan Uneven Centuries, Economic Development of Turkey since 1820 adlı kitabıyla İngiltere’de “Book Prize in Middle East Studies” ödülünü kazandı. Pamuk’un “olağanüstü” değerlendirmesiyle ödüle layık görülen kitabı, ilk olarak 2014’te Türkiye’nin 200 Yıllık İktisadi Tarihi başlığıyla İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmıştı. 

Pamuk söz konusu eserinde hem kapsadığı dönem hem de içerik ve vurguları ile Türk iktisadi tarihine farklı bir yaklaşım getirmiş; 19. ve 20. yüzyılı ayrı değil birlikte ele alarak, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde önemli siyasal değişiklikler gerçekleşirken, iktisadi açıdan önemli süreklilikler de yaşandığını gözler önüne sermişti. Bu sürekliliklerin bir bölümü Osmanlı geçmişinden, bir bölümü de Sanayi Devrimi sonrasında dünya ölçeğinde ortaya çıkan gelişmelerden kaynaklanıyordu. Pamuk’un, bugünkü Türkiye ekonomisinin kimi özelliklerinin kökenlerini 19. yüzyıldaki dönüşümlerde aradığı eseri, ekonomilerin uzun dönemli gelişmesini değerlendirirken temel ölçütler olarak, bir yandan kişi başına gelir artışlarını ya da iktisadi büyümeyi, öte yandan da sağlık ve eğitim boyutlarıyla insani gelişmeyi ve bölüşümü öne çıkarıyor.

1990’lardan bu yana her yıl British-Kuwait Friendship Society tarafından verilmekte olan ödüle bu yıl 55 kitap aday gösterilmişti. Şevket Pamuk’a ödülü 22 Kasımda Londra’da düzenlenen bir törenle verildi.

Prof. Dr. Şevket Pamuk: Boğaziçi Üniversitesi Atatürk Enstitüsü ve Ekonomi Bölümü öğretim üyesidir. Türkiye’de ve yurtdışında pek çok üniversitede ders veren Pamuk, 2008-2013 yılları arasında London School of Economics’de öğretim üyeliği yaptı ve aynı üniversitedeki Çağdaş Türkiye Çalışmaları Kürsüsü’nü yönetti. 2003-2005 yılları arasında Avrupa İktisat Tarihi Derneği’nin başkanlığını yaptı. 2012-2014 arasında Asya İktisat Tarihi Derneği’nin başkanlığını, 2012-2015 arasında da European Review of Economic Historydergisinin editörlüğünü yapan Pamuk, Bilim Akademisi ve Avrupa Bilimler Akademisi üyesidir.

Osmanlı-Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa iktisadi tarihi üzerine çeşitli dillerde pek çok makale de yayınlayan Pamuk’un diğer kitaplarından bazıları şöyle: Osmanlı Ekonomisinde Bağımlılık ve Büyüme, 1820-1913 (1984), Osmanlı-Türkiye İktisadi Tarihi 1500-1914 (1988), Osmanlı İmparatorluğu’nda Paranın Tarihi (1999), İstanbul ve Diğer Kentlerde 500 Yıllık Fiyatlar ve Ücretler (2001), Osmanlı Ekonomisi ve Kurumları (2007) ve Osmanlıdan Cumhuriyete Küreselleşme, İktisat Politikaları ve Büyüme (2008).

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz