Design Week Turkey etkinliği kapsamında yer alan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu. Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, 4 farklı sektördeki tasarımlarıyla 4 “İyi Tasarım Ödülü” ödülü birden kazanarak bir rekora imza attı. Özgün tasarımlarıyla dikkat çeken Mordağ imzalı tasarımlar etkinliğe damga vurdu.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Design Turkey 2019 etkinliği kapsamında yer alan Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu. Endüstriyel Tasarımcı Mete Mordağ, elektronik, ev-yaşam, aydınlatma, yapı-inşaat ve mutfak sektörlerindeki ürünleriyle yer aldığı Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nde 4 “İyi Tasarım Ödülü” birden kazanarak bir rekora imza attı. Ticaret Bakanlığı koordinasyonu ile Türkiye İhracatçılar Meclisi ev sahipliğinde, Türkiye’nin tasarımla markalaşmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Design Turkey, 100’den fazla konuşmacı, 150’nin üzerinde tasarımcı, 34 panel ve konferans ile sanayici, akademisyen, öğrenci ve binlerce izleyiciyi bir araya getirdi. 

4 farklı sektör, 4 ödül 

Mete Mordağ, Miops için tasarladığı, Kickstarter’da 600 bin dolar ile fonlanan Capsule360 kamera hareket kutusu, Palmiye için tasarladığı biyoklimatik pergola sistemi Skyroof Prestige, Kayalar Mutfak için tasarladığı 750’lik ve 900’lük serileri ile endüstriyel mutfaklar için geliştirilmiş patentli modüler pişirme grubu Pole ve Redon Teknoloji için tasarladığı dişçi klinik ve laboratuvarları için geliştirilmiş, segmentinin en hızlı Hybrid CNC Ünitesi ile 4 farklı sektör için tasarladığı ürünlerle 4 ‘İyi Tasarım Ödülü’ birden kazandı.

Endüstriyel tasarımın toplumdaki farkındalığı yükseliyor

Özgün tasarımların önemine dikkat çeken Mete Mordağ, “Endüstrinin, ihracatın, uluslararası markalaşmanın ve endüstriyel tasarımın gelişimine katkı sağlamayı hedefleyen Design Turkey oldukça önemli bir fonksiyona sahip. Design Turkey gibi etkinlikler sayesinde endüstriyel tasarımın pazardaki farkındalığının da hızla yükseldiğini görüyoruz. Ülkemizin 2015’te İngiltere, Almanya, Rusya gibi devleri geride bırakarak; Çin, Japonya ve Amerika’nın dahil olduğu ilk beş ülke arasında yerini almasında Design Turkey gibi etkinliklerin payı çok büyük” dedi.

Türkiye’nin sahip olduğu endüstriyel tasarım tescilleriyle son 25 yılda ciddi bir ivme yakaladığının altını çizen Mordağ, “Endüstriyel tasarımı etkin bir araç olarak kullanmak şirketlere rekabette en büyük avantaj sağlıyor. Endüstriyel tasarımda, iyi bir fikre sahip olmak yetmiyor. Fikrin ürüne dönüştürülebilir olması, işlevsellik sunması ve hayatı kolaylaştırması gerekiyor. Rekabetçi ortamın bulunduğu günümüz piyasalarında, ürünün sadece iyi görünmesinin yanında yeni bir işlev, bir fikir sunması da son derece önemli” diyor. 

Mordag Design “Rasyonel Sanat Stüdyosu” hakkında:

2007’de tasarımcı Mete Mordağ tarafından kurulan Mordag Design Studio, müşterilerine konsept tasarımdan üretime dek endüstriyel tasarım alanında 360 derece destek vermektedir. Teknoloji ürünleri, ev gereçleri, mutfak eşyaları, aksesuar, mobilya, sualtı dalış ekipmanları, kentsel donatılar, yapı ürünlerini içeren oldukça geniş bir sektör yelpazesinde faaliyet gösteren markalarla inovatif, kalıcı ürünler üzerine çalışmaktadır. Sunduğu hizmetin yenilikçi bakış açısı ve mühendislik alt yapısı sayesinde bugüne kadar müşterilerine 25’in üstünde patentli ürün ve fikir kazandırmıştır. Bu geniş ağın içerisinde altı farklı sektörde ödüllere sahip Mordag Design Studio’nun kaleminden çıkan 100’ü aşkın ürün 25’i aşkın ülkede kullanıcıları ile buluşmaktadır.

www.mordagdesign.com

Mete Mordağ hakkında:

İstanbul doğumlu Mete Mordağ, 1996’da Alman Lisesi, 2001’de Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı. Yaratıcı sanatlara olan tutkusunu ve pozitif bilimlere olan yatkınlığını birleştirme isteği onu endüstriyel tasarım dünyasına yönlendirdi. Sydney New South Wales Üniversitesi’nde Endüstriyel Tasarım yüksek lisans eğitimini tamamlayarak 2005’te İstanbul’a döndü. Geniş bir sektör yelpazesi için güzelliğin ve mantığın ortak bir dilde konuştuğu kalıcı ürünler tasarlayan Mordağ, tasarıma yaklaşımını şöyle özetliyor: “Evren estetikteki büyük uzmanlığını kanıtlamıştır, çünkü yaradılışa olan mantıksal yaklaşımı kusursuzdur. Ortaya koyduğu “istisnasız güzelliğin” ardındaki her bir kıvrımın, bağlantının, ölçünün çok net sebepleri vardır. Müziğin, rengin, formun, her birinin doğruya ve güzele yönlendiren bir matematiği vardır. Tasarım kendi özgün alanında bu matematiği öğrenmek ve bunu icra etmekle yükümlüdür. Bu anlamda o, rasyonel sanat olarak tanımladığı bu yaklaşım üzerinden “istisnasız güzelliği” hedeflemektedir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz