GİB’in yeni tebliği ile e-dönüşüm ivme kazanıyor

714

Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm çözüm ortağı eLogo, tebliğe uyum sürecinde firmalara ihtiyaç duydukları desteği sunmak için hazırlıklarını tamamladı. eLogo Genel Müdürü Başak Kural: “Yürürlüğe giren Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yeni tebliği birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor.Vergisel açıdan kritik sektör ve mükellef grupları zorunlu olarak kapsama alındı ve firmaların yeni tebliğde belirtilen tarihlerde e-Arşiv Fatura, e-Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM’ye geçmesi gerekecek.Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor.” 

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün sağlanması amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kapsama girecek firmalar yeni dönemde e-Arşiv Fatura, e-Fatura, e-İrsaliye, e-Defter, e-SMM sistemine geçmek zorunda olacak ve e-dönüşüm sürecine hız verecek. 

Tebliğ değişikliği kapsamında 1 Ocak 2020 itibarıyla e-Fatura mükellefi olan tüm işletmelere e-Arşiv Fatura zorunluluğu getiriliyor. Bir diğer önemli değişiklik ise 2018 veya 2019 cirosu 5 Milyondan fazla olan firmaların 1 Temmuz 2020’ye kadar e-Fatura’ya geçmesi zorunlu olacak. Böylece e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartının 5 milyon TL’ye indirilmesiyle birlikte 50 bin yeni işletmenin zorunluluk kapsamına girmesi bekleniyor. Yine EPDK lisanslı firmalar e-Faturaya 1 Temmuz 2020’ye dek geçmek zorunda. Buna ek olarak ilgili kanun hükümlerine göre komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükelleflerin de 1 Ocak 2020’ye dek e-Fatura’ya geçmesi gerekiyor.

Bir diğer önemli değişiklik cirosu 25 milyon TL ve üzeri olan şirketler ile maden, şeker, demir-çelik, EPDK lisansına sahip firmalara getirilen e-İrsaliye zorunluluğu oldu. Buna göre ilgili firmaların 1 Temmuz 2020’ye kadar e-İrsaliye sistemine geçmesi gerekiyor. Ayrıca komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticaretiyle uğraşan mükellefler için e-İrsaliye geçiş tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi. 

Tebliğ değişikliğinin getirdiği bir diğer düzenleme de serbest meslek erbapları için oldu. Yeni düzenlemeye göre serbest meslek erbaplarının 1 Haziran 2020’ye kadar e-SMM’ye geçmesi zorunlu kılındı. Bu değişiklik ile beraber yaklaşık 150 bin serbest meslek erbabı e-SMM uygulamasına dahil ediliyor.

Bunlarla birlikte e-Defter’lerin 10 yıl boyunca saklanmasındaki zorunluluk kapsamı genişletilerek firmalara hem kendi sunucularında hem de bir özel entegratörde e-Defterlerini saklaması zorunlu hale getiriliyor.

“e-dönüşüm ivme kazanacak”

Türkiye’nin en çok tercih edilen dijital dönüşüm çözüm ortağı eLogo, Logo müşterisi olsun olmasın tüm işletmelere dönüşüm sürecinde uçtan uca hizmet vererek, en kolay ve hızlı şekilde e-belge sistemlerine adapte olmalarını sağlıyor. 

eLogo Genel Müdürü Başak Kural, yeni tebliğle gelecek değişimlere ilişkin değerlendirmesinde, “GİB’in yeni tebliği 1 Ocak 2020 itibarıyla birçok farklı firmayı, uygulama kullanıcısını ve serbest meslek mensubunu ilgilendirecek önemli değişiklikler içeriyor. Bu işletmelerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Yeni düzenleme işletmeler, KOBİ’ler, serbest meslek erbapları ve birçok iş kolu için yenilikler getiriyor. Finansal süreçlerde e-dönüşüm bu düzenlemeyle ivme kazanacak. Bu noktada uzmanlığımız, tecrübemiz ve hizmetlerimizle işletmelerin yanındayız. Kobilerin yeni dönem için şimdiden hazırlıklara başlaması gerekiyor. Biz de bu geçişi en kolay ve hızlı şekilde müşterilerimizin gerçekleştirebilmesi için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Oluşturduğumuz özel ekiple e-Fatura mükellefi olacak müşterilerimizin ekranlarına uzaktan bağlanarak süreci yönetiyoruz. Alanında uzman ekibimiz, geçiş süreciyle ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırıyor.” diye konuştu.

“Fatura başına 4,5-5 TL’lik maliyet e-Fatura ile kuruşlar seviyesine iniyor”

Türkiye’deki mevcut e-belge pazarıyla ilgili de bilgi veren Başak Kural, halihazırda yaklaşık 46 bin e-Arşiv, 86 bin e-Defter, 5 bin e-SMM mükellefi bulunduğunu belirtti. Yeni tebliğin uygulamaya girmesiyle birlikte e-Fatura mükellefi sayısının 2020 içinde 150 binin üzerine çıkmasının beklendiğini aktardı. Kural, sözlerini şöyle sürdürdü:“eLogo olarak Türkiye ekonomisinin belkemiği KOBİ’lerin dijital dönüşüm farkındalığının artmasını çok önemli buluyoruz ve yarattığımız çözümlerle pazarın büyümesine katkı sağlıyoruz. Bunun için de özellikle KOBİ’lere dönüşümün operasyon verimliliğine sağladığı katkıyı iyi anlatmak gerekiyor. Firmalar e-Faturaya geçerek matbu fatura bastırma, yazdırma, imzalama, kaşeleme, kargolama, arşivleme ve bunların operasyonel yüklerinden kurtulmuş oluyor. Bu da fatura başına 4,5-5 TL’lik bir maliyetin kuruşlar seviyesine inmesi anlamına geliyor. Resmi belgelerin dijital ortama taşınması kayıpların ve hataların minimuma inmesini sağlarken, faturalaşma süreçlerinin hızlanmasıyla birlikte ticaret de hızlanıyor ve operasyonel kolaylık sağlanıyor.”

“Şirketlerin ticari sırlarını içeren belgelerin güvenliğini sağlamak için tüm yatırımları yapıyoruz”

Şirketlerin birlikte çalışacakları özel entegratörü belirlerken güven unsurunun önemini unutmaması gerektiğinin altını çizen Başak Kural, “Şirketler bizlere ticari sırlarını içeren ve saklanma zorunluluğu bulunan belgelerini emanet ediyor. Bu belgelerin güvenle saklanması büyük önem taşıyor. 35 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en değerli bilişim şirketi Logo Yazılım’ın bir iştiraki olmanın bize getirdiği önemli bir avantaj var. Bunun yanında e-dönüşüm sürecinde altyapımız, teknik desteğimiz ve hizmet kalitemiz için gerekli tüm yatırımları yapıyoruz” dedi.

Diğer e-belgelerde geçiş zorunluluk tarihleri;

  • e-Müstahsil Makbuzu geçiş zorunluluğu: 1 Temmuz 2020
  • e-Gider Pusulası: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde şeklinde verilmiş
  • e-Bilet:
    • Kara ve deniz taşımacılığı yapan firmalar: 1 Ocak 2021
    • Sinema işletmeleri: 1 Temmuz 2020
  • e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi: :Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde 
  • e-Sigorta Poliçesi: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde 
  • e-Döviz alım satım belgesi: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde
  • e-Dekont: Başkanlık tarafından belirtilen süre içerisinde

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz